Sannegårdens Pizzeria i pressen
Sannegårdens Pizzeria i pressen

Pizzasuget fortfarande enormt på nyårsdagen
Pizzan är ohotad som svenskarnas favoritmat på nyårsdagen. Det var högt tryck ute i Göteborgs pizzerior och buden fick köra skytteltrafik för att leverera mat till alla nyårströtta.

Om man blev lite yr i hatten när man firade in det nya decenniet, brukar det följas av ett sug på något som är ”fett och fiberfritt” – som pizza.
Och av GP:s snabbscanning under på nyårsdagen ser pizzan ut att vara den mest eftertraktade maträtten.
Kebabpizzan regerar
Vid Sannegårdens Pizzeria vid Skanstorget, ringlade sig kön av hungriga kunder nästan ut på gatan och fönstren till restaurangen hade immat igen. Fullknökat redan klockan 16.00.
– Hur det har varit i dag? Det är kaos! Tills nu har vi bakat 1 000 pizzor och det lär väl landa på 1 500 vid dagens slut, säger restaurangchefen Omid Haddad.
Vid dagens slut hade Sannegårdens pizzeria vid Skanstorget bakat 1 700 pizzor.
Och det är kebabpizzan som regerar.
För att klara trycket är det dubbelt så många inne och jobbar i köket, och pizzorna langas över disk på löpande band.
Leverans på löpande band
Inte minst till alla bud som kör hem pizzor till alla nyårsfirare som inte själva orkat ta sig till butiken.
– Det har varit väldigt stressigt i dag, Hittills har jag gjort 14 leveranser, och då har man flera beställningar på en gång. Hur många det blir innan dagens slut har jag ingen aning om, säger Parneet och hoppar upp på mopeden och kör iväg.
Hos Dominos Pizza på Linnégatan utspelas liknande scener. Telefonen ringer oavbrutet och de elektroniska bongarna tickar på i en rasande fart.
– Jo, men vi klarar leveranserna på mindre än 25 minuter. Det är en perfekt dag, en av årets allra bästa dagar, säger restaurangchefen Meki Mehmedi.
Tredubblad pizzaförsäljning
På nyårsdagen tredubblas försäljningen mot en vanlig söndag.
Här är det pepperoni feast som är nummer ett hos kunderna.
En av årets pizzabubblare, hittar man en stenkast bort på Plantagegatan, där Omnipollo håller pizza party för allra första gången.
– Normalt har vi en hamburgermeny, men vår systerrestaurang i Stockholm serverar pizzor, så vi är med på tåget och serverar pizzor för första gången. Och det har gått väldigt bra, säger barmanagern Simon Bredenberg.
Hett i pizzaköken

Hemkörning

Flygande pizza

Väntan på kebabrulle
Vesuvio toppar i Sverige
Pizzan, denna uritalienska maträtt är snart lika traditionsenligt som som skinkan på julbordet och bubblet på nyårsafton. Enligt Foodoras statistik (tidigare Onlinepizza), så är svenskarnas mest populära pizza Vesuvio. Men göteborgarna har en annan smak. Här är det Margherita som är den mest sålda pizzan, följd av kebabpizza, Hawaii, Capricciosa och Vesuvio.
LÄS MER: Laddat för pizzakrig i Göteborg i höst
Utanför Sannegårdens pizzeria väntar Stefan Peretin på sin son Anton, som är inne för att hämta beställda kebabrullar.
– Varför man äter pizza på nyårsdagen? Tja, det har man väl alltid gjort. När jag var 15 år jobbade jag på en pizzeria, och på nyårsdagen sålde man tre till fyra gånger så mycket pizza som en vanlig dag. Det var väldigt hektiskt, säger Stefan Peretin.
– Men på den tiden var det inte kebabpizza som gällde, då var det Capricciosa, säger han.
Fakta: Pizza
Pizza är en maträtt som består av ett runt tunt bröd med fyllning som gratineras i ugnen.
Pizza innehåller för det mesta örter som basilika och oregano men också olika kombinationer av kött, fisk, fågel, skaldjur, grönsaker och svamp.
Rätten kommer ursprungligen från Neapel i Italien.
Landets bästa pizzeria ligger – på Hisingen
GÖTEBORG. Att bre tomatsås, skära kebabkött och slänga på ost är något som personalen på Sannegårdens Pizzeria är bra på. Efter fyra pris som "Göteborgs bästa pizzeria" på fem år – är de nu bäst i Sverige!

I fredags korade Onlinepizza årets vinnare i kategorin ”Sveriges bästa pizzeria”. Resultatet baseras på totalt fem miljoner beställningar – närmare 30 000 omdömen av 500 000 kunder. Av 1 200 deltagande pizzerior var det
Sannegårdens på Hisingen som tog hem förstaplatsen. Något som ägarna Gökhan Özkan, 32, och Murat Ersöz anser beror på kvalitén.
– Det är bemötandet mot kunderna och våra äkta råvaror som gör att vi vinner, säger Murat Ersöz.
De är sju stycken arbetare som springer omkring i köket. Några snurrar degen, några skär köttet och några toppar pizzorna. Men i kassan är det alltid samma personal som står.
”Vinnande koncept”
– Vi tror att det är ett vinnande koncept. Vi har många stamgäster som kommer hit och de vill veta vad de får. De vill ha samma bemötande ansikte varje gång de kommer in och de vill ha samma pizzabagare. Då vet de vilken service och vilken mat de får, säger Murat Ersöz.
Dennis Gustafsson, 23, är en av stamgästerna på Sannegården. Han kommer dit ungefär fem dagar per vecka och blir aldrig missnöjd.
– Varenda gång jag äter ute går jag hit och jag blir aldrig besviken. Det blir inte fel när man beställer, det är bra service och god mat, säger han.
Alla hjälps åt
Ett av kriterierna i tävlingen är ”Snabbast leverans” och det är något som Sannegården trycker hårt på. Varenda dag gör de 700-800 pizzor till sina gäster. Ingen i personalen är utsedd diskare eller pizzabagare. Alla kan allt och alla hjälps åt.
– Vi är släkt nästan allihop och vill samma sak. Det är det här vi lever för och alla jobbar med kärlek från hjärtat, säger Murat Ersöz.
Kebabpizzan och många specialpizzor är de som säljer mest och så är det Heffas Special då.
– Det är vår ”bakispizza” med allt möjligt på. Den säljer vi jättemycket av på helgerna, speciellt på dagtid, säger Gökhan Özkan.
Planer på att utöka
Efter vinsten tänker ägarna fortsätta jobba med samma service och kvalitet som de gjort tidigare. De har nu även planer på att utöka verksamheten och flytta till större lokaler då efterfrågan är stor.
– Tack vare marknadsföring och utmärkelser har fler och fler börjat hitta hit. Även butiker har börjat efterfråga våra varor, så snart räcker inte våra ytor här till, säger Murat Ersöz med ett skratt.
1 Kvalitén på råvaror – äkta bra råvaror vinner man mycket på att ha.
2 Bemötandet – det är A och O. Halva restaurangupplevelsen bedöms av servicen.
3 Höga förväntningar – Gästernas förväntningar ger oss stor press att producera.
4 Bra leverantörer – De är här flera gånger i veckan och ger oss färska varor.
5 Kärlek – Vi lägger väldigt mycket kärlek bakom allt vi gör.
De är redo att baka tusentals pizzor
På nyårsdagen säljs flest pizzor på året i hela landet. För gänget som jobbar på Sannegårdens Pizzeria på Skanstorget i Göteborg förväntar man sig full rulle och har förberett sig därefter. " Jag tror det kommer bli mer än förra året! ", säger ägaren Omid Haddad.

Under en vanlig dag när försäljningen går bra säljer Sannegårdens Pizzeria på Skanstorget mellan sex och åtta hundra pizzor, uppskattar ägaren Omid Haddad.
Förra nyårsdagen bakade han och hans personal mellan 1 800 och 1 900 pizzor. I år tror han att det kommer bli ännu mer.
– Förra året var det kaos, säger han och skrattar lite. Men man lär sig något nytt varje år och jag kommer förbereda mig mer nu.
Under den hektiska första dagen på året kallas all personal in för att jobba. Man förbereder sig för att baka omkring två tusen pizzor under de tolv timmar som pizzerian har öppet.
Men trots att de säljer så mycket mat så menar Omid Haddad att vinsten inte blir så mycket större ändå jämfört med en vanlig dag.
– Man tjänar inte så mycket på grund av att man måste ha dubbel personal, menar han.
Det höga trycket och arbetsbördan gör att de som lagar maten oftast inte hinner äta alls under dagen. Men när den tunga arbetsdagen är slut så väntar god mat hemma. Självklart inte pizza.
– Vi hinner inte äta. Men vi brukar vara allihopa hos mig och äta senare på kvällen, säger Omid Haddad.
Annie Thunegård
Så goda är pizzorna på jättekedjans Partille-filial
Sannegårdens Pizzeria har numera 25 filialer. En av de nyaste ligger i Brodalens industriområde. Lunchkollen är såklart på plats för att se om Sveriges bästa pizzeria 2020 håller ställningarna.

När Sannegårdens Pizzeria öppnade sin första pizzeria i gränslandet mellan Eriksberg och … just det, Sannegården på Hisingen så spred sig snabbt ryktet om att pizzorna var något i hästväg goda. Och stora.
Ryktet visade sig stämma och Sannegården blev i flera år på raken utsedd till Sveriges bästa pizzeria av kunderna på onlinepizza.se. De drabbades också av total hybris och har sedan starten startat ytterligare 24 Sannegårdens Pizza på ställen så långt bort som i Lilla Edet. På senare tid har de tagit över Family Thais plåtskjul i Brodalen och vill därmed missionera med sin pizza även i Partille.
Mycket folk
Lever Sannegården fortfarande upp till utmärkelsen ”Sveriges godaste pizzeria” eller har vi med gamla meriter att göra? Lite både och blir nog omdömet efter en klassisk kebabpizza och en kebabtallrik på den mycket spartanska uteserveringen med utsikt över trafiken på Brodalsvägen. Vi har, enkelt uttryckt, suttit i trevligare miljöer men inomhus är inte mycket bättre och vi vill ta tillvara på det sista av sommaren.
Klockan är strax efter 12 och det är mycket folk på plats, ändå kommer pizzan och tallriken till bordet snabbt. Välgräddad pizza och krispiga pommes, gott och tunt hyvlat kebabkött. Men också enormt mycket sås och gigantiska portioner. Hur en av oss lyckas få ner hela kebabtallriken är en gåta, trots hunger lämnas en dryg tredjedel av pizzan kvar. Det är helt enkelt för mycket mat på en gång, vi blir mätta av att bara titta på tallrikarna. Något mindre hade varit mer aptitligt.
Osten smakar mycket
Kebabtallriken är en typisk sådan där ett särskilt plus utdelas för finskuren och fräsch rödlök och pizzan har det som alltid varit signifikant för Sannegårdens pizzor: en smakrik ost. En detalj som inte ska underskattas i kampen om oss pizzasugna.
Maten: 4
Sveriges bästa pizza? Nja, knappt ens bäst i Partille. God och med ost som smakar något men för mycket sås. Något som för övrigt också gäller för kebabtallriken. Dessutom: är det nödvändigt med riktigt så mycket mat?
Miljön: 2
Ja, vad ska man säga? Ett plåtskjul är ett plåtskjul och ett industriområde ett industriområde. Brodalen är inte så värst inbjudande.
Totalt: 3
Vi är glada att Sannegården valt att etablera sig i Partille, det kan få fart på de andra pizzeriorna att steppa upp sitt game. Synd bara att den ligger där den ligger.